Vloupání do zlatnictví v Nové Pace objasněno. Policisté zadrželi tři muže

24. 02. 2021 Policie foto: 1 « zpět

Nová Paka - V uplynulých dnech kriminalisté po vydání předchozího souhlasu se zadržením zadrželi v Nové Pace tři muže ve věku 24, 34 a 31 let, proti kterým zahájili trestní stíhání pro podezření ze spáchání zločinu krádeže, přečinu výtržnictví spáchaného ve spolupachatelství a proti jednomu z nich zahájili trestní stíhání pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Mužům je kladeno za vinu, že koncem ledna letošního roku násilím vnikli do prodejny umístěné na Masarykově náměstí v Nové Pace, odkud odcizili 5 sametových plat se šperky v celkové hodnotě přesahující 50 tisíc korun. Konkrétně se jednalo o chirurgický piercing, náramky a stříbrné náušnice, které obratem zpeněžili, a peníze využili pro svou potřebu.

Další společnou "činností", kterou na sebe poukázali, bylo fyzické napadení dvaadvacetiletého mladíka začátkem letošního ledna v Nové Pace, přičemž on jim utekl a vyhledal lékařskou pomoc.

O pár dní později v obci Radim násilím vnikli do klece s propanbutanovými lahvemi, které odcizili, a tím způsobili poškozené firmě škodu dosahující téměř 10 tisíc korun.

Ve dvou případech se čtyřiadvacetiletý muž v lednu dopustil sám i další trestné činnosti, když nezaplatil pohonné hmoty na čerpací stanici, dále pak když odešel bez zaplacení z prodejny potravin.

V neposlední řadě v několika případech jeden z mužů, a to čtyřiatřicetiletý, usedl za volant vozidel Fiat a Peugeot, ačkoliv mu byl vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do ledna roku 2022. Dále je nutno zdůraznit, že při otáčení s bílým vozidlem Peugeot narazil do radlice nákladního vozidla, čímž způsobil škodu za 25 tisíc korun. Tuto událost však na linku 158 neoznámil.

Lustrací obviněných mužů vyšlo najevo, že mají několik záznamů v rejstříku trestů, a to zejména za majetkovou trestnou činnost. Dva z nich se dokonce vrátili z výkonu trestu odnětí svobody, přičemž v páchání trestné činnosti i nadále pokračovali. Třetí z obviněných byl potrestán odnětím svobody podmíněně se zkušební dobou do srpna 2021 za přečin výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu.

V případě prokázání viny jim hrozí až osmiletý pobyt ve vězení. por. Šárka Pižlová, DiS.

Foto: Policie ČR

foto