Excelentní výkon jičínských házenkářů, Zubří odjelo s debaklem

08. 02. 2021 Házená « zpět

Jičín - Po středečním vítězství v Hranicích nastupovali házenkáři jičínského Ronalu do sobotního důležitého střetnutí se Zubřím se zvýšeným sebevědomím a touhou se dvoubodovým ziskem opět o nějaký krůček přiblížit příčkám zaručujícím postup do play-off.

Do utkání nemohl zasáhnout Hlava, jenž se zranil v průběhu pátečního předzápasového tréninku, Kovařík nastoupil z důvodu svalového zranění, které utrpěl v Hranicích, s velkým sebezapřením a zaslouží velký respekt. Naopak do sestavy se po dvoutýdenní odmlce vrátil kapitán Šulc.

HBC Ronal Jičín - HC ROBE Zubří 35:24 (13:12)

A právě nejzkušenější hráč domácích Šulc zavelel hned v prvním útoku ke zteči, jeho projektil zastavila až síť za bezmocným gólmanem Zubří (1:0). Jičínští nastoupili naprosto koncentrováni a začátek utkání jednoznačně ovládli. Základem byla pozorná obrana a znamenitý brankář Veverka, jenž s přehledem četl zakončení hostů. Házenkáři Ronalu naopak se svými šancemi nakládali na jedničku, po brankách Kovaříka, Drbohlava a Krahulce vedli 4:0. Také v dalších minutách byli aktivnější domácí, kteří stále drželi čtyř- až pětigólový náskok. Hosté se stále nemohli dostat do správné provozní teploty, sebevědomí jim jistými zákroky navíc srážel bezchybný Veverka. V polovině úvodního dějství byl stav 8:3 a Jičínští drželi do této doby otěže zápasu pevně ve svých rukách. Mladý zuberský tým plný nadějných mladíků ale záhy ukázal svou sílu. Hosté přitvrdili v obraně, zpřesnili rozehrávku a pětigólovou šňůrou stihli během krátkého časového úseku srovnat na 8:8. Domácí se ale nenechali rozhodit, do třetí desetiminutovky vstoupili dalším náporem, výsledkem byly přesné zásahy Kubíka, Dolejšího a Miľka (11:8). Na konci 27. minuty upravoval Krahulec ze sedmimetrového hodu na 12:9, ale jako již poněkolikáté v posledních týdnech závěr půle házenkáři Jičína nezvládli. Během dvou minut třikrát inkasovali a na vylepšení nálady mnoho nezměnila ani závěrečná trefa Kovaříka, který upravil na poločasových 13:12.

Paradoxně ztráta nadějného vedení v závěru úvodní třicetiminutovky zapůsobila na Jičínské tím nejlepším možným způsobem. Se zahájením druhé půle se na palubovce městské sportovní haly rozpoutala málo vídaná jičínská smršť. Na góly Picha a Miľka ještě dokázal hostující Hybner odpovědět a snížit na 15:13, poté již ale dění na hřišti ovládlo jičínské mužstvo. Domácí se do svého soupeře doslova a do písmene zakousli a "nepustili". Bezchybný Veverka, nekompromisní agresivní obrana, kde "tvrdili muziku" zejména Naimann, Miľko, Kovařík a Rychna, rychlý přechod do útoku, pestré okulahodící kombinace v útoku postupném, to vše byly hlavní faktory určující ráz hry v následujících fázích střetnutí. Domácím se najednou dařilo vše nač "sáhli". To ostře kontrastovalo s herním projevem hostů, kteří se pod jičínským náporem dostali do velké křeče. Jejich útočné manévry často sklouzávaly do snahy prosadit se individuálně, což nemohlo na fungující defenzívu Jičína stačit. Domácí postupně přidávali gól za gólem, výsledkem byla devítigólová šňůra a vedení 24:13. Ke cti Zuberským slouží, že utkání nezabalili a pokoušeli se rozdíl ve skóre alespoň zmírnit, to se jim ale kvůli skvělému představení domácích házenkářů nedařilo. Trenéři Jičína postupně do hry nasadili všechny nominované, kteří se odvděčili výborným výkonem. Za zmínku stojí, že se do střelecké listiny zapsal bývalý dlouholetý kapitán jičínského celku Bareš, krásnou branku zaznamenal po milimetrové přihrávce Šulce nad brankoviště soupeře Kovařík, zkrátka bylo se nač dívat. Domácí dokázali vedení navýšit až na třináctigólový náskok 30:17, později 33:20. Tečku za zápasem napsal za stavu 34:24 Naimann, který krátce před závěrečným klaksonem proměnil sedmimetrový hod po faulu na pronikajícího křídelníka Knittla, do střelecké listiny se v barvách extraligových házenkářů Jičína zapsal po více než šesti a půl letech.

Házenkáři jičínského Ronalu tak zvládli těžký "anglický" týden středa sobota znamenitě a připsali si další důležité dva body. Domácí byli od úvodních minut lepším týmem, ihned si vypracovali tří- až pětibrankový náskok. Dvakrát si v první půli vybrali slabší chvilku, kdy umožnili hráčům Zubří vrátit se do zápasu, po změně stran již ale excelovali. Na výborné představení v Hranicích navázal gólman Veverka, jenž měl vysoké procento úspěšnosti zákroků. Také obrana pracovala tak, jak bývalo u jičínského celku zvykem. Především blok Naimann, Miľko, Kovařík a Rychna byl téměř neprostupný, vidět byl rovněž Pich. V útoku se střelecky nejvíce prosadil Krahulec, aktivně si počínal Kovařík, hru s přehledem dirigovali Drbohlav a Dolejší, důležité branky stříleli Kubík a Šulc, výborné představení odehrál na brankovišti soupeře Miľko. Také všichni ostatní hráči měli velký podíl na zaslouženém vysokém vítězství jičínských barev.

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: "Za mě je to dnes veliká spokojenost a to nejenom s předvedenou hrou, ale i s výkonem gólmana a postupným útokem. Chtěli jsme navázat na vítězství v Hranicích a odčinit prohru před 14 dny v Zubří, kdy jsme ten zápas měli dobře rozehraný, ale kvůli technickým chybám jsme ho ztratili. V dnešním utkání jsme v prvním poločase dokázali výsledkově odskočit, nicméně jsme dovolili soupeři, aby se vrátil zpět do utkání. Ale jsem rád, že jsme zvládli vstup do druhého poločasu, vytvořili jsme si nadějný náskok, který jsme do konce zápasu už pouze kontrolovali. Mám radost, že nám výše vzájemného skóre dává výhodu a jsem moc rád za všechny, kteří dnes byli na hřišti, protože předvedli skvělý výkon."

Pavel Hrachovec, asistent trenéra HC ROBE Zubří: "Vstup do zápasu se nám vůbec nevydařil, naštěstí jsme se dokázali vrátit zpátky do hry, takže první půlku utkání hodnotím jako celkově dobrou. Zápas úplně rozhodl začátek druhé půlky, kdy jsme asi čtvrt hodiny nedali gól. Každý to chtěl urvat individuálně a domácí nás trestali rychlými protiútoky. Klíčový dnes byl také výkon domácího brankáře Veverky."

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický - Krahulec 7/2; Kovařík 5; Miľko 4; Šulc, Drbohlav, Kubík a Dolejší po 3; Pich a Thorovský po 2; Rychna a Bareš po 1; Naimann 1/1; Knittl; Doškář.

Fakta - sedmičky 3/3:1/1, vyloučení 2:4, ČK 0:0, hráno bez diváků. Rozhodčí Hanák, Pavlíček.

Sled branek: 4-0; 6-1; 8-3; 8-8; 11-8; 13-12; 15-13; 24-13; 26-16; 30-17; 33-20; 35-24.

V sobotu 13. února čeká jičínské házenkáře těžký úkol, představí se na půdě ambiciózního celku KH ISMM Kopřivnice. (HBC)