Jičínské memoriály 2010

17. 05. 2010 Atletika « zpět

Jičín - Přes značnou snahu pořadatelů se letošní atletický mítink Jičínské memoriály potkal se značnou nepřízní počasí a tím mizivou účastí atletů. I tak bylo k vidění několik velice kvalitních výkonů.

V Memoriálu MUDr. Vladislava Bosáka v hodu diskem mužů dosáhl turnovský dorostenec Jaromír Mazgal pátého nejlepšího světového výkonu letošní sezony, když disk o hmotnosti 1,5 kg poslal do vzdálenosti 57,60 metru. Pokud svoji výkonnost potvrdí i na evropské kvalifikaci v Moskvě, jistě mu neunikne účast na světové Olympiádě mládeže (YOG - 2010).

Ve výborné formě se v koulařském kruhu představil závodník pražské Sparty Remigius Machura ml. Borec, který pošilhává po účasti na mistrovství Evropy v Barceloně, předvedl na úvod sezony výbornou výkonnost, když všechny svoje pokusy poslal na úroveň 19 metrů. Nejdelší pokus měřil 19,20 cm. Škoda, že se mu v soutěži nedařilo jako v rozcvičování, kdy jeho náčiní létalo ještě dál. Limit pro účast na ME je 19,90 m.

Vítězkou Memoriálu Dagmar Bosákové-Volfové v hodu oštěpem se stala novoměstská Lenka Křenová, která poslala svůj oštěp do vzdálenosti 39,56 metrů. Další dvě místa obsadily domácí závodnice. Druhá skončila Kateřina Dufková (37,92 m) před Petrou Šindelářovou (36,74 m). V diskařském sektoru se nejvíc dařilo jičínské Kateřině Marešové, která o 89 cm překonala hranici 40 metrů. K té chybělo Kateřině Dufkové na druhém místě pouhých 13 cm. V souboji koulařek se rovněž nejvíc dařilo domácí Marešové, která dosáhla výkonu 12,06 metru.

Zástupci pořádajícího oddílu AC TJ Jičín vítězili ve skokanských sektorech. Ve skoku vysokém Petra Šindelářová (163 cm), v trojskoku Petr Stojanov (13,02 m) a Terezie Kopecká (10,59).

Na trati 800 metrů dosáhla kolínská závodnice Martina Uvízlová času 2:22,64. Na poloviční trati mužů zvítězil turnovský Martin Teror, který pokořil časem 49,1 vteřin padesátivteřinovou hranici.

Bohužel ke startu 24. ročníku Ceny města Jičín se přihlásil jediný vytrvalec, a tak se tento závod nemohl uskutečnit.

Přes nespornou kvalitu výkonů na úvod sezony malá účast závodníků pořadatele nepotěšila. Snad příští ročník bude úspěšnější. (PeŠ)