Pohádkový drak v Jičíně konečně dosedl. Má své místo na pěší zóně

11. 08. 2010 Zprávy foto: 4 « zpět

Jičín - Železný drak, který je dílem absolventa turnovské umělecké školy Jiřího Kmoška (na snímku), s konečnou platností dosedl na nový čedičový sokl v prostoru jičínské pěší zóny, kde už několik týdnů před tím v rámci provizorního umístění budil pozornost kolemjdoucích.

Socha upomínající na pohádkové ladění Jičína prošla i poslední úpravou v podobě speciálního nátěru. Zároveň tak nejspíš skončily i měsíce trvající dohady kolem výběru vhodného místa pro plastiku, pro níž se původně počítalo například s lokalitou v těsné blízkosti městských hradeb u Valdické brány nebo Rumcajsovy ševcovny.

"Po pravdě řečeno, s umístěním plastiky nejsem zrovna spokojen. Můj záměr byl původně jiný, chtěl jsem, aby si lidé cestu za ní našli, aby k ní putovali, kdežto na pěší zóně je každému hned na očích. To vyznění je teď prostě jiné," míní autor, který se domnívá, že o výběru budoucího umístění kovové plastiky se mělo začít diskutovat v dostatečném předstihu a s jiným přístupem. Zvolené řešení se podle něj hodí spíš pro město kulis než pro město pohádek.

Novou atrakci na Husově třídě v centru Jičína radnice pořídila díky česko-polskému projektu Brána do pohádky. Jeho součástí jsou mimo jiné také nedávno vytesané sochy pohádkových bytostí v nadživotní velikosti podél rybníka Kníže. Autorem čtveřice soch, které vznikly z kmenů stromů, je řezbář Ivan Šmíd. (jn)

Foto: Jiří Němeček

foto

foto

foto

foto