Chalupářka Hana Maciuchová vyprávěla

27. 07. 2012 Zprávy « zpět

Sobotka - O své herecké profesi, oblíbených rolích či o zálibách vyprávěla v sobotu na zahradě Šolcova statku v Sobotce jedna z nejoblíbenějších českých hereček Hana Maciuchová.

Hned na začátku besedy posluchače potěšila svým vyznáním k Českému ráji, kde často tráví volný čas. Právě nedaleko Sobotky v minulosti se svým někdejším dlouholetým životním partnerem, hercem Jiřím Adamírou, zakoupila chalupu. Vtipně popsala i jejich chalupářské začátky.

"Byli jsme naprosto nezkušení, předchozí majitel dokázal domek před prodejem vychválit a interiér pěkně nazdobit. Realita byla ale trochu jiná. Vzápětí jsme totiž zjistili, že je tam špatně zapojená elektřina, která probíjela snad úplně všude, a v noci doslova světélkovala i skrz stěny. A následující sezonu nás vlastní vinou čekal další radikální zásah, protože před zimou jsme zapomněli vypustit vodu, takže potrubí popraskalo, a když jsme se tam po čase vrátili, všude visely rampouchy a ze země už skoro vyrůstaly ledové stalagmity," vyprávěla s úsměvem Maciuchová.

Rodačka ze Šternberku u Olomouce působila čtyřicet let ve Vinohradském divadle, vystupuje i na dalších činoherních scénách, zahrála si v řadě celovečerních filmů, ale největší diváckou popularitu jí přinesly role v televizních seriálech - hlavně Krkonošské pohádky (Anče) nebo Nemocnice na kraji města (manželka primáře Blažeje) a v poslední době například Ulice (učitelka Hejlová). Přes deset let také vyučovala na pražské státní konzervatoři.

Rozpovídala se i o svém vztahu k přírodě a prozradila, že ve volném čase se ráda věnuje práci na zahrádce. "Pamatuji si, jak jsme na začátku našeho chalupaření měli kolem domku nízké dřeviny, ze kterých jsou dnes už vysoké stromy," líčila s nadšením Maciuchová, která mezi své další velké záliby řadí třeba tanec. (jn)