Vzorem mi byl František Kutnar, říká autor Dějin Nové Paky

23. 11. 2012 Zprávy foto: 1 « zpět

Nová Paka - Vývoj města a život místních obyvatel v letech 1357 až 1939 líčí nově vydaná kniha Dějiny Nové Paky, kterou v Klenotnici drahých kamenů představil její autor Zdeněk Beneš, přední historik a univerzitní profesor. Publikace na necelých čtyřech stech stranách dává čtenářům příležitost nahlédnout na události a osobnosti, které utvářely podobu města během několika staletí.

"Zvažoval jsem, jak dějiny města pojmout, a mým vzorem se stal jeden z nejpozoruhodnějších historiků dvacátého století František Kutnar, rodák z nedalekých Mlázovic. Mimo jiné i proto, že se intenzivně zabýval otázkou, co jsou regionální dějiny, jaký vztah mají k dějinám národním nebo středoevropským," říká Zdeněk Beneš. V této souvislosti podotýká, že v Nové Pace se neodehrála žádná velká bitva a ani několik návštěv významných osobností nezanechalo ve městě dlouhodobě viditelné stopy.

Dějiny Nové Paky do roku 1939, na které by měl časem navázat druhý díl, přinášejí podle autora jakýsi průhled do života města v průběhu šesti století, zaznamenávají hlavně základní data a měnící se způsob života obyvatel. Kniha by měla čtenářům umožnit nahlédnout "jak do ulic, tak i domů a způsobu života jejich obyvatel. Zaznamenali jsme drobné činy a malé události a jejich konkrétní nositele, bez nichž by zdejší dějiny nebyly takovými, jakými byly - a bez nichž by třeba byly také chudší," píše v úvodu publikace Zdeněk Beneš. "Knihu jsem psal podle nejlepšího vědomí a svědomí a nyní je pouze na vás, jak ji přijmete," pronesl před zaplněným sálem v přízemí Klenotnice.

Publikace Dějiny Nové Paky I., která je členěna do pěti chronologicky navazujících kapitol, obsahuje řadu černobílých i barevných reprodukcí fotografií a písemných dokumentů.

V počtu pěti tisíc kusů ji vydalo město, které za přípravu a tisk ve firmě Artedit zaplatilo čtyři sta tisíc korun, dalších sto tisíc přispěla formou daru packá firma Enika.

Práce na druhém dílu knihy autor zatím nezahájil, během pátečního setkání v Nové Pace však připustil, že o něm rozhodně uvažuje. Místostarosta města Josef Hendrych uvedl, že na pokračování historiografického díla radnice smlouvu s nikým dosud neuzavřela. "Velmi uvítáme, když pan profesor Beneš bude mít chuť v psaní pokračovat a když se podaří vydat dějiny města i v druhé polovině minulého století. Myslím si ale, že dějiny by se měly psát v jistém časovém odstupu. Můj soukromý a hodně optimistický odhad je, že druhý díl nevznikne dřív než za pět let," sdělil Hendrych. (jn)

Historik Zdeněk Beneš spolu s bývalým ředitelem packého muzea Miloslavem Bařinou představili nově vydanou publikaci Dějiny Nové Paky I. do roku 1939. Autor monografie přednáší na Karlově univerzitě v Praze, k Nové Pace, kde navštěvoval základní školu, má

foto