Svěcení pramene v Bělohradě

23. 05. 2014 Zprávy foto: 4 « zpět

Lázně Bělohrad - Víc než sto let slouží lidem v Lázních Bělohradě pramen, z něhož vyvěrá železitá kyselka. Zdroj minerální vody, známý jako Annamariánský pramen při východním okraji přírodního parku Bažantnice, se v sobotu dočkal svěcení u příležitosti zahájení letošní lázeňské sezony.

Prameni požehnal bělohradský farář Grzegorz Puszkiewicz za účasti starosty lázeňského města Pavla Šubra, který účastníkům také přiblížil historii zdejšího místa. Ze zápisů v kronikách vyplývá, že pramen arzenoželezité kyselky objevil Robert Schubert, který se zabýval léčitelstvím a často vyrážel na procházky po Bažantnici. Vzápětí byl na tomto místě v roce 1901 vyhlouben vrt, a protože se tak stalo na den svaté Anny, začalo se mu říkat Annamariánský. Pramen byl podle dobových záznamů hojně navštěvován lázeňskými hosty i místními obyvateli, kteří tam mohli využívat i drobného dřevěného přístřešku jako ochranu před deštěm. V roce 1930 se pramen a jeho bezprostřední okolí dočkaly první větší úpravy. Původní a už sešlý přístřešek tehdy nechaly lázně zbourat a na jeho místě vybudovaly o něco větší dřevěný altán. Ten zastřešuje kamenný nástavec ve tvaru lví hlavy, jež dodnes chrlí železitou vodu do kamenné nádržky.

Zatímco v nedávné minulosti kvůli mikrobiologickému znečištění nebylo možné vodu z pramene odebírat, v současnosti je podle hygienických rozborů znovu pitná. Lázeňskou sezonu zahájily v sobotu bělohradské lázně i dalším programem, jehož součástí byly například koncerty a pokus o rekord v hromadném pečení palačinek, kterých nakonec účastníci zhotovili bezmála sto dvacet. (jn)

Foto: Jiří Němeček

foto

foto

foto

foto