Packý letec Jaromír Brož bude mít pamětní desku v budově gymnázia

29. 07. 2016 Zprávy « zpět

Nová Paka - Poctu památce letce 311. bombardovací perutě Jaromíra Brože chystají v místě jeho někdejšího působiště v budově novopackého gymnázia město společně se školou a také sousední obcí Stará Paka. Od září má tamní interiér zdobit pamětní deska tohoto rodáka, který za druhé světové války zahynul v boji. Její podobu navrhne místní výtvarník Radim Karel.

Místostarosta Nové Paky Milan Pospíšil přiznává, že nápad zřídit pamětní desku se původně zrodil v souvislosti s blížícím se stým výročím narození Jaromíra Brože, které se nejčastěji datuje k roku 1916. "Vojenský historický ústav uvádí rok 1916, což by letos vycházelo na sté výročí. Když jsme pátrali dál, zjistili jsme, že podle matriky se narodil v roce 1914, takže velké výročí jsme už propásli. Nebudeme tedy odhalení pamětní desky pojímat jako monstrózní akci, ale i přesto chceme připravit důstojnou poctu," uvedl Pospíšil. Slavnostní odhalení v interiéru gymnázia pořadatelé naplánovali na 13. září.

Na umístění pamětní desky se podílí i sousední Stará Paka, odkud Jaromír Brož pocházel a kde je po něm pojmenována i jedna z ulic. "Jaromír Brož je rodákem z Brda a potom žil přímo ve Staré Pace. Za války byl sestřelen a později in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka letectva. Celkové náklady na pamětní desku jsou vyčísleny na čtyřicet tisíc korun, Stará Paka se podílí deseti tisíci," řekl staropacký starosta Josef Dlabola.

Jaromír Brož maturoval v Nové Pace v roce 1932 a poté absolvoval učitelský ústav v Hradci Králové. První učitelské místo získal na venkovské škole ve Chvalči u Trutnova v tehdejších Sudetech, kde působil do konce září 1937. Pak nastoupil vojenskou službu. Škola ve Chvalči dnes nese jeho jméno a právě tam má i svoji první pamětní desku.

Po okupaci v roce 1939 nastoupil k polskému letectvu. V říjnu 1940 je přijat do RAF a přidělen k formující se československé 311. bombardovací peruti. Smrt našel v troskách letadla v lednu 1942 při nouzovém přistání v Holandsku po zásahu německou protiletadlovou obranou. (zan)