Opravy kostela sv. Václava ve Veliši pokračují

23. 03. 2018 Zprávy foto: 1 « zpět

Veliš - Jednu z nejpozoruhodnějších sakrálních staveb na Jičínsku, kostel sv. Václava ve Veliši, čeká letos další etapa oprav. Neobvyklá je i záchrana tohoto barokního objektu, postaveného v polovině 18. století podle návrhu významného pražského stavitele italského původu Anselma Luraga. Téměř nepřetržitě totiž pokračuje už přes patnáct let. Jde proto o jednu z nejdelších staveb v regionu.

Na necelý milion korun vyjde letošní pokračování prací, předpokládá jičínská římskokatolická farnost, která je vlastníkem objektu. "Letos by se mělo na opravách kostela svatého Václava ve Veliši pokračovat. Tak, jak je omítnuta a natřena fasádní barvou již zrenovovaná strana kostela směrem do návsi, tak by na konci letošního roku měla vypadat i jeho západní část. Pak už bude zbývat jen sakristie a samotný presbytář," oznámil farář a správce jičínské farnosti Prokop Tobek.

Právě místní římskokatolická farnost může v opravách pokračovat jen díky průběžným státním a zčásti i krajským dotacím. Na záchranu kostela by jinak neměla dostatek finančních prostředků. "Z ministerstva kultury máme letos přislíbených sedm set tisíc korun z programu záchrany architektonického dědictví. A požádali jsme také o příspěvek z dotačního programu Královéhradeckého kraje. Uvidíme, jestli s naší žádostí na kraji uspějeme, v každém případě celkově náklady na letošní etapu ve Veliši se odhadují na přibližně devět set tisíc korun," upřesnil Tobek.

První práce, spojené s opravou střechy, začaly ve Veliši už v roce 2005, poté následovala obnova bohatě zdobeného průčelí kostela. Před deseti lety odborníci prozkoumali také kryptu v kostele.

K dočasnému přerušení oprav došlo v roce 2014. "Důvodem je finanční náročnost akcí, které volají po rychlejším zásahu, než je dokončení obnovy celého objektu ve Veliši," vysvětlil tehdy administrátor jičínské farnosti Prokop Tobek. Tehdy se mimo jiné rozjela obnova věže kostela sv. Ignáce v Jičíně, která kvůli havarijnímu stavu dostala přednost.

Ve spolupráci s obcí se ve Veliši podařilo zrestaurovat také architektonicky výjimečnou vstupní terasu s takzvaným iluzivním účinkem, který vyvolávají sochy světců umístěné na kamenné zídce podél schodiště. Restaurátorských prací se dočkala také ohradní zeď hřbitova a bývalé kaple kolem kostela, kde byly obnoveny původní vnitřní výmalby. "Jsem ráda, že to vyšlo, že se přístupová část s ohradní zdí a kaplemi vrátí do původního stavu," komentovala tehdy získání dotace starostka Veliše Naďa Bíšková.

Jen samotné opravy těchto objektů, které bezprostředně sousedí s kostelem, si vyžádaly kolem pěti milionů korun. Na další miliony korun přišla dosavadní obnova chrámové lodi kostela.

Celý areál velišského kostela sv. Václava představuje podle památkářů pozoruhodný pozdně barokní soubor, který se do dnešních dnů dochoval s překvapivým množstvím originálních barokních prvků mobiliáře i architektonických a řemeslných detailů. Průčelí s monumentálním nástupem označují za ukázkový příklad pozdně barokního iluzionismu. (jn)

Foto: Jiří Němeček

foto