Zahájení sezony na hradě. Kryštof Harant ochutnal nové peckovské pivo
12. 04. 2019 Zprávy « zpět
Pecka - Na Pecce o víkendu zahájili letošní turistickou sezonu, když za účasti renesančního šlechtice Kryštofa Haranta místní kastelán poprvé otevřel brány hradu návštěvníkům. Tradiční program okořenila mimo jiné i slavnost spojená s představením nového peckovského piva.
"První peckovské pivo se začalo prodávat v průběhu minulého roku a u příležitosti zahájení letošní návštěvní sezony jsme ho nyní znovu představili širší veřejnosti," říká kastelán hradu Jan Murdych. Právě na popud správy hradu a místního spolku Bezdružic se pivo začalo vařit ve větším objemu a v prodeji je i přímo v areálu bývalého šlechtického sídla.
Světlý ležák, který vznikl podle originální peckovské receptury, nese neobvyklý název Kumraus. Upomíná tak na postavu zdejšího strašidla, které se stalo součástí lidové tradice o tajemné bytosti, která straší neposlušné děti v domech v podhradí. Příběhy a pověsti o ní nedávno zmapoval jičínský folklorista, archeolog a badatel v oboru regionální historie Pavel Kracík. Stal se tak inspirátorem pro výběr názvu nového piva.
"Pivo podle vlastní receptury připravil manžel bývalé kastelánky hradu Věry Kociánové Zdeněk Kocián. Je to zajímavá regionální specialita a shodli jsme se, že by měla být na Pecce běžně k dostání. A tak se pod dohledem pana Kociána vaří v pivovaru Tambor ve Dvoře Králové," přiblížil kastelán Jan Murdych okolnosti vzniku jedenáctistupňového piva.
Jeho název Kumraus je prý lehce zkomolenou odvozeninou od německého zvolání Komm raus! - Pojď ven!, Vylez ven!, Vylez! - a podle Pavla Kracíka je dokladem intenzivního česko-německého jazykového prostředí, v němž před druhou světovou válkou žili obyvatelé obou národností v rámci zdejší podkrkonošské oblasti.
První várka piva pod názvem Peckovských jedenáct se objevila loni v květnu v rámci tradičního benefičního festivalu hudby a divadla na hradě. Bylo to vůbec poprvé, co od dvacátých let minulého století, kdy zanikl peckovský pivovar, mohli lidé ochutnat místní pivo. (jn)