Jičínská koalice uhájila ve volbách většinu, ale bylo to těsné. V Nové Pace a Hořicích je situace klidná

24. 09. 2022 Zprávy « zpět

Jičín, Nová Paka, Hořice – Po sečtení voličských hlasů je nejen jasné nové složení zastupitelstev obcí, ale na řadě míst si už mohou lidé udělat i poměrně jasnou představu o tom, kdo utvoří vítěznou koalici nebo kdo se stane starostou.

Z trojice největších měst na Jičínsku byly jako první oznámeny finální výsledky v Nové Pace. Tamní situace je dost přehledná a s největší pravděpodobností nebude problém sestavit funkční vedení města. Volby opět vyhrálo sdružení takzvaných „Sportovců“, kteří nově vystupují pod jménem Paka navždy! Ztratili sice jeden mandát a s ním i zároveň absolutní, nadpoloviční většinu v zastupitelstvu (nyní 10 mandátů), posílili ale oba jejich dosavadní koaliční partneři: Volba pro město (6 mandátů) a Občanská demokratická strana (4 mandáty). Zbývající jeden mandát získali komunisté.

S velkou pravděpodobností se tak novým starostou Nové Paky stane Pavel Bouchner, dosavadní první místostarosta, který ostatně letos stejně jako před čtyřmi lety získal absolutně nejvyšší počet hlasů novopackých voličů. Nynější starosta Josef Cogan už předem oznámil, že na starostu znovu kandidovat nebude, byť se chce nadále angažovat jako zastupitel, zejména ve strategických záležitostech.

Průhledná je situace i v Hořicích, kde dva dosavadní koaliční partneři získali pohodlnou většinu zastupitelů. Prohodili si ale pořadí, vítězem voleb v Hořicích jsou tentokrát Hořičtí patrioti druhého místostarosty Martina Poura (7 mandátů). Až na druhé příčce skončila Šance pro rozvoj (6 mandátů), kterou vede první místostarostka Jana Bouzková. Za stejnou stranu už po dvě volební období starostuje Aleš Svoboda, ten však letos vůbec nekandidoval, a tak v novém zastupitelstvu nezasedne.

Na třetím místě je ODS společně s Hořičáky (5 mandátů) někdejšího starosty Ivana Doležala. V hořickém zastupitelstvu zasednou ještě Starostové a nezávislí (2 mandáty) a KSČM (1 mandát).

Velmi vyhrocená byla předvolební situace letos v Jičíně. Dosavadní vládní koalici se nakonec podařilo většinu v zastupitelstvu uhájit, byly to ale nervy do poslední chvíle. Pokud bude chtít v tomto složení i nadále vést město, vrací se pomyslně o čtyři a více let zpět, kdy vládla také s těsnou většinou 11 hlasů v 21členném zastupitelstvu.

Vítězem v Jičíně je opět hnutí ANO 2011 (7 mandátů) starosty Jana Malého, většinu může poskládat se Sdružením pro Jičín prvního místostarosty Petra Hamáčka (3 mandáty) a Volbou pro město vedenou druhým místostarostou Janem Jiřičkou (1 mandát). Sám Jiřička však tentokrát křeslo nezískal, přeskočil ho radní Jan Bušta. Jejich poslední koaliční partner TOP 09 se letos do zastupitelstva vůbec nedostal.

Pokud nahlédneme do nynějších opozičních lavic, poměrně značného úspěchu dosáhla kandidátka Patrioti a sportovci pro Jičín (4 mandáty), uspěly i další strany nynější opozice: ODS s podporou STAN (3 mandáty), Jičínský demokratický klub (2 mandáty) a jako poslední v zastupitelstvu zasedne Svoboda a přímá demokracie (1 mandát).

Z celkových dvanácti kandidujících subjektů do jičínského zastupitelstva naopak neprošla například kandidátka s názvem PRO Jičín, na níž figurovali hlavně sociální demokraté. Poprvé v Jičíně neuspěli ani komunisté, Jičínská Přísaha a jako poslední skončila kandidátka Za práva zvířat v Jičíně. (zan)