Jičín povede staronová koalice, vystačit si bude muset s těsnou většinou. Místostarostkou bude nově Stillerová

08. 10. 2022 Zprávy « zpět

Jičín – Jičín má po další čtyři roky vést koalice složená z ANO 2011, Sdružení pro Jičín a Volby pro město. Vyplývá to z uzavřené koaliční smlouvy, kterou zveřejnil lídr Sdružení pro Jičín Petr Hamáček. Staronová koalice (bez TOP 09, která se letos do jičínského zastupitelstva nedostala) tak početně oslabila a disponovat bude jen těsnou většinou 11 hlasů. V Jičíně to ovšem není novinka, se stejnou početní převahou si už musela vystačit i mezi lety 2014 a 2018.

Starostou Jičína zůstane po třetí funkční období Jan Malý (ANO) a prvním místostarostou Petr Hamáček (SPJ). Druhou místostarostkou bude nově Alena Stillerová (ANO). V sedmičlenné radě města kromě nich zasednou ještě Jan Bušta (VPM), Miroslav Kodydek (ANO), Ivana Krabcová (SPJ) a Roman Tachas (ANO). Ustavující zasedání nového jičínského zastupitelstva, kde dojde k volbě starosty a ostatních funkcionářů, má být svoláno na 16. října.

Podle koaliční smlouvy se město v následujících čtyřech letech zaměří například na rozvoj v lokalitě po kasárnách, přípravu bipolárního autobusového nádraží, regeneraci obou panelových sídlišť, zahájení stavby odpočinkové zóny u Cidliny na Novém Městě, posilování bezbariérovosti města, opravit chce další místní komunikace, usilovat bude o nové propojení mezi ulicemi Pod Koželuhy a Popovická, připravit chce revitalizaci dalších lokalit, například po Technických službách nebo Lidického náměstí, či podmínky k výstavbě parkovacího domu u nemocnice a také má v plánu přispět například k zahájení dlouho očekávané rekonstrukce krajské silnice v ulicích Ruská a Poděbradova.

Politická situace v Jičíně je značně vyhrocená už nejméně deset let, od svržení tehdejšího starosty Martina Puše (ODS) uprostřed funkčního období. Od té doby si dva politické tábory nemohou přijít na jméno, což ilustrují internetové diskuzní přestřelky. Nevraživost eskalovala těsně před volbami a de facto předznamenala očekávanou neschopnost stran najít shodu na širší koalici se silnějším mandátem. Povolební vývoj pak předpoklad potvrdil. (zan)

Složení zastupitelstva města Jičína 2022–2026:

ANO 2011

Jan Malý

Alena Stillerová

Miroslav Kodydek

Roman Tachas

Roman Mikolášek

Jaroslav Kostelníček

Josef Lukavec

Patrioti a sportovci pro Jičín

Miloslav Kůta

Petr Lisý

Jan Zachoval

Aleš Babák

Sdružení pro Jičín

Petr Hamáček

Ivana Krabcová

Jana Benešová

Občanská demokratická strana s podporou STAN

Jiří Liška

Ladislav Brykner

Tomáš Kozel

Jičínský demokratický klub

Petr Šindelář

Petr Knápek

Svoboda a přímá demokracie

Eva Kotyzová

Volba pro město

Jan Bušta