Bělohrad má po čtyřiadvaceti letech novou starostku. V čele lázeňského města stojí Alena Kuželová

03. 11. 2022 Zprávy « zpět

Lázně Bělohrad – V čele Lázní Bělohradu má stát po nadcházející čtyři roky Alena Kuželová. Na ustavujícím zasedání ji do funkce starostky zvolili zastupitelé všemi hlasy napříč politickým spektrem. Dosavadní sociální pracovnice a také někdejší vedoucí bělohradské knihovny vystřídala Pavla Šubra, který stál v čele města nepřetržitě od roku 1998.

Kuželová byla dvojkou na kandidátce SNK Bělohradsko, tedy volební strany, která se sedmi mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu letošní volby v Bělohradě vyhrála s velkým náskokem. Místostarostou města byl zvolen lídr stejné kandidátky Jiří Bičiště, který už v této funkci před lety působil a posledních osm let pracoval jako ředitel Technických služeb v Nové Pace.

SNK Bělohradsko, které v předchozích letech stálo v bělohradském zastupitelstvu v opozici, také výrazně ovládlo novou, pětičlennou radu města. Vedle starostky a místostarosty v ní za SNK Bělohradsko zasednou ještě Vojtěch Lámr a Ondřej Trávník. Poslední židle připadla Jitce Košťálové z volební strany Východočeši.

Starostové a nezávislí dosavadního starosty Pavla Šubra v letošních volbách získali jen čtyři mandáty. Ačkoli sám Šubr do zastupitelstva znovuzvolen byl, už před volbami avizoval, že ve funkci starosty pokračovat nechce. Lídrem kandidátky STAN tak letos byl končící místostarosta Antonín Schánilec, kterého se jeho strana pokusila prosadit i jako svého zástupce v nové radě města. U nové koalice však jeho kandidatura nenašla dostatečnou podporu. (zan)