Poplatek za svoz popelnic v Jičíně stoupne na 612 korun

01. 01. 2023 Zprávy « zpět

Jičín – Lidé v Jičíně si letos připlatí za likvidaci komunálního odpadu. Poplatek na obyvatele stoupne oproti předchozímu roku o 60 korun na celkových 612 korun. Rozhodli o tom zastupitelé. O 69 korun nižší sazba platí nadále pro obyvatele Popovic s ohledem na skládku, která se v tamním katastru nachází.

„Po tři roky zůstával poplatek v nezměněné výši, avšak náklady na zpracování odpadu průběžně rostou. Díky zavádění systému svozu door to door byl stabilní poplatek udržitelný. Důvodem aktuálního zdražení je ovšem primárně dopad zákona o odpadech. Město má ze zákona povinnost od roku 2021 odvádět poplatek za skládkování vlastních odpadů. Tento poplatek se navíc ročně automaticky navyšuje. Po sečtení dvou faktorů – poplatku a nákladů na pohonné hmoty – nezbývá než po třech letech přistoupit k navýšení poplatku. Navýšení poplatku představuje náklady pět korun měsíčně na osobu,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Město Jičín v roce 2021 dotovalo sběr a likvidaci odpadů částkou asi 7,9 milionu korun. Zbytek odpadového hospodářství bylo dotováno z výnosu poplatku od občanů (6,8 milionu), z výnosu skládkovacího poplatku (4,8 milionu), z příjmu od firmy EKO-KOM (2,7 milionu), z příjmu od kolektivních systémů sběru elektrozařízení na sběrném dvoře (148 tisíc). Menší částky byly získány ještě z výnosu ze sběru textilu, z poplatku od živnostníků a poplatku od rekreantů. (zan)